thegrocerystore.be

Mijn cadeau ideeën

Keukens dienen meer dan een esthetisch doel

Keuken

Soms vergeten we weleens dat een keuken een werkpaard is. Alle werkbladen en apparaten staan gereed voor vaardig kokkerellen. Aan keukens moet je goed kunnen werken. Kook je graag met je partner, dan heeft dat wel consequenties voor het werkvlak. Ben je een echte pizzabakker, dan heeft dat gevolgen voor de keuze van je oven. Een gewone oven klimt moeilijk boven de 250 graden Celsius en daarmee krijg je geen echte pizza voor elkaar. Dit artikel benadert de keuken dan ook even niet stilistisch maar als het al genoemde werkpaard. 

Kijk hoe jij kookt en kies daarop de materialen

Wie ruim woont heeft ook plek voor een royale keuken. Wel gaat de geldteller dan behoorlijk tikken. Je zou eigenlijk moeten gaan voor een keuken die jou en/of jouw gezinssituatie goed past. Werk je graag met allerlei exotische sausjes of andere vloeistoffen? Dan is het handig om een werkblad te hebben dat niets kan opnemen en dat je gemakkelijk kunt schoonmaken. Bijvoorbeeld een composiet werkblad. Al vind je dat witte marmer eigenlijk net mooier. Eventueel zou je nog kunnen uitwijken naar roestvrijstaal of graniet. Het is ook niet handig als alle familieleden klein van stuk zijn en je een keuken koopt met hele hoge bovenkasten. Staat misschien prachtig maar niet zo functioneel als je er steeds een klein trapje voor moet openvouwen. 

Keukens met inhoud

Wie zichzelf een goede amateurkok noemt, zorgt er natuurlijk voor dat de werkruimte optimaal gaat worden. Ook de kookapparatuur hoort tiptop te zijn. Vroeger had je een hoogwaardig fornuis dat gekoppeld was aan het gas. Maar nu we allemaal van het gas af moeten, is het voor de aankoop van een nieuwe keuken het handiger om op inductie en dus elektra over te gaan. Kokkerel je veel, dan is ook een stoomoven een aanrader, ideaal voor groente en vis. Natuurlijk houd je rekening met veel opbergruimte maar ook ruimte waaruit je gemakkelijk je blender, foodprocessor en staafmixer kunt pakken. Heel veel dezelfde laden is ook niet handig want op een gegeven moment weet je niet meer wat je waar hebt in gelegd. 

‘Coole’ keukens

Je keuken is naast je werkpaard ook je stalling. Je hebt opslagruimte en je hebt koelruimte. De bergruimte van de koelkast en de vriesvakken kun je aardig inschatten als je naar je huishouden kijkt. Ook de afstand tot de supermarkt en andere winkels telt mee. Woon je nogal op de ruimte, dan ga je niet elke dag even snel naar de supermarkt. Dus heb je voorraad nodig die je vaak koelen moet. En dat betekent weer een wat grotere koelkast. En dat betekent weer dat je als kok genoeg koel- en vriesbakjes moet hebben. 

Slim met ruimte omgaan

Wees slim met de altijd toch wel beperkte ruimte van keukens. Een messenblok op het aanrecht lijkt misschien mooi maar neemt wel een hoop ruimte in. Bovendien worden messen in blokken vaak snel stomp. Beter is het om een magnetische strip vlak bij je normale snijplek aan de spatwand te monteren. Zo heb je alle messen meteen bij de hand, blijven ze scherp en nemen ze eigenlijk geen ruimte in.

Ben je meer van landelijke look? Bekijk dan eens de landelijke keukens

Keuken